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PENSIONS:

Whether Consultants to

High School Districts are
Teachers for Purposes of
Teachers' Retirement System’

Roy A. Baker, Director
Teachers' Retirement
of the State of Illiyno
450 Xles Park Place
Springfield, Illinois

Dear Mr. Baker
I ter wherein you ask whether two
individuéls eachers anéd thus are eligible to
participate in achers' Retirement System. You also
ask what theAcreditable earnings of these individuals would
be if they are teachers. It is not necessary to answer
this latter queétionlsince it is my opinion that neither of

these individuals is a teacher.




Each of these indivdiduals contracted with a board
of education of a high school district to serve as a con-
sultant. 1In order to be eligible to éarticipate in the
Teachers' Retirement System, a person must be a teacher.
(Illf Rev. Stat. 1975, ch. 108 1/2, par. 16-123.) "Teacher"
is defined in section 16-~106 of the Illinois Pension Code.
(I11. Rev. Stat. 1975, ch. 108 1/2, par. 16-106.) The defini-
tion of "teacher" does not include consultants employed by
high school districts. Assuming that the terms "advisors"
and "professional personnel" cover consultants, some educa-
tional consultants are included in the definition of "teacher".
Section 16-106 provides that persons employed as advisors
by a dean or president of a community college qualify as
teachers. That section also states that professional personnel
employed by a superintendent of an educational service region
are teachers.

It is a fundamental principle of statutory con-
struction that the enumeration of certain things in a statute

implies the exclusion of others (In re Estate of Leichtenberg,

7 111, 2d 545). Citing this rule of construction, I advised




Roy A. Baker - 3.

in opinion No. §-1039, issued January 26, 1976, that clerks
of the circuit court were not members of the General Assembly
Retirement System because they were not mentioned in the
enumeration of elected officials that were within the defini-
tion of "member"”. The same analysis applies here.

Section 16-106 of The Pension Code lists a great
number of officers and employees who qualify as teachers for
the purposes of the Teachers' Retirement System. Consultants
employed by the president of a community college or the super-
intendent of an educational service reglon appear to be included
within the definition of "teacher"”. However, no mention
is made of consultants employed by high school districfs. It
must be assumed that the legislature did not intend to include
these consultants within the definition of "teacher". There-
fore, the two individuals‘described in your letter do not
qualify as'teacﬁers while they serve as consultants to high
school districts.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




